Recept van de maand juli
10 juli 2023

Recept van de maand juli

HERDERSALADE met een Franse twist

Ingrediënten: (hoeveelheden afhankelijk van het aantal personen)

Voor de vinaigrette:
wijn- of appelazijn,
zonnebloem- of olijfolie,
(csherpe) mosterd,
peper en zout.

Voor de salade:
rode ui,
vers geperste knoflook,
tomaten,
komkommer,
puntpaprika,
zwarte olijven,
feta,
peterselie en/of bieslook,
Italiaanse kruiden en/of Sumak (een specerij uit het Midden Oosten), 
lente-ui
en citroen.

Bereidingswijze:

Vinaigrette
Maak een vinaigrette van 1/3 deel wijnazijn of appelazijn. (Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Dopper of kleine waterfles).
Voeg een theelepel scherpe mosterd toe en schud.
Voeg 2/3 zonnebloemolie of olijfolie, peper en zout toe.
Flink schudden tot een gladde saus.

Salade
Snij rode uien in zo dun mogelijke ringen en leg ze in de saladeschaal.
Pers knoflook uit en voeg toe. Schenk een flinke scheut saus en schep de uien er voorzichtig doorheen.
Voeg Sumak en/of Italiaanse kruiden en fijngesneden peterselie/bieslook toe en laat 20 minuten intrekken.
Snij de tomaten in driehoekjes en ontdoe ze van het groen/witte stukje. Leg ze op het ui/sausmengsel.
Ontdoe de komkommer van huid en snij door in de lengte. Verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snij nog een keer in de lengte en snij stukjes van 1 cm.
Voeg toe en roer voorzichtig het ui/sausmengsel er door.
Ontdoe puntpaprika van de zaadlijsten en snij door de helft. Snij vervolgens in reepjes van ca 3 mm en voeg toe.
Voeg zwarte olijven en blokjes feta toe. Schenk tot slot nog wat olijfolie en schep vlak voor het opdienen voorzichtig om opdat de fetablokjes heel blijven.
Na het omscheppen verse peterselie, peper en zout toevoegen.
Garneer met stukjes lente-ui en met schijfjes citroen die tot de helft zijn ingesneden en omgevouwen.

Bonne appetit!

 

Overzicht