Adem- en Ontspanningstherapie (AOT)

Adem- en Ontspanningstherapie (AOT)
 
Wat is Adem- en Ontspanningstherapie?

Adem- en Ontspanningstherapie (AOT) is een methode die u de middelen biedt waarmee u uw eigen spanning bewust kunt worden en kunt regelen.
Periodes van spanning, ziektes en ongevallen of gewoon de druk van het dagelijkse leven kunnen invloed hebben op de manier waarop we met onszelf omgaan. Vaak is het zo dat we na een stressvolle periode, waarin we ‘een tandje hebben bijgezet’ om het te kunnen volhouden, op een hoger niveau van spanning blijven functioneren, zonder dat we dat in de gaten hebben.
We zijn gewend geraakt aan de onnodig verhoogde spanning en zijn vergeten hoe het aanvoelt om ontspannen te zijn en gemakkelijk en vrij te ademen. In eerste instantie hoeft dat niet direct problemen op te leveren. We kunnen dat een hele tijd volhouden. De moeilijkheid zit in het feit, dat we niet goed meer herstellen. Rust en ontspanning zijn nodig om te herstellen van activiteiten en nieuwe energie op te doen. Als dat onvoldoende gebeurt kunnen er allerlei klachten ontstaan, waarvoor niet direct een aanleiding is te vinden.
 
Bijvoorbeeld voor mensen met:
  • Te veel stress of een te hoge werkdruk
  • Slaapstoornissen of moeite met ontspannen
  • Hyperventilatie of andere ademstoornissen
  • Concentratieproblemen
  • Chronische pijnklachten
Wat doet Adem- en Ontspanningstherapie?
AOT werkt in op deze onnodige spanning en leert u opnieuw ervaren hoe het aanvoelt om ontspannen te zijn en gemakkelijk te ademen. Het bevordert langs natuurlijke weg een diep ontspannen van het hele lichaam en een gemakkelijke, vrije adembeweging. Verminderen van onnodige spanning leidt tot een verhoging van welbevinden en kwaliteit van leven. U functioneert beter, doordat uw belastbaarheid en stressbestendigheid toeneemt. U wordt zich bewuster van uw lichamelijke en mentale gespannenheid en leert daar beter mee om te gaan.

Werkwijze
De AOT bestaat uit een aantal behandelingen waarin lichaamsoefeningen worden afgewisseld met rust en ademhalingsoefeningen.
Terwijl u gekleed op tafel ligt, wordt met lichte druk van de handen van de therapeut de adem geactiveerd of tot rust gebracht. De mogelijkheden van de adem nemen daardoor toe. Zo kunt u zich makkelijker ontspannen, nemen de longen meer zuurstof op en worden de spieren en organen voorzien van zuurstofrijk bloed. Uw lichaam herstelt zich en u voelt zich meteen beter.
Het uiteindelijke doel is om u bewust en met aandacht te leren ademhalen en aan te leren waar meer ademruimte zit, waardoor het lichaam ontspant en de klachten verminderen.