Recept van de maand april
16 april 2023

Recept van de maand april

De Zweedse Kanelbullar broodjes van Inge

Het is erg makkelijk te maken, maar vergt wel behoorlijk wat tijd! Het maken van deze lekkere broodjes bestaat uit verschillende stappen.  We beginnen met het deeg voor de broodjes: 

Ingrediënten deeg:  

  • 420 gram bloem 

  • 7 gram droge gist 

  • 1 theelepel kardemom  

  • 0.5 theelepel zout 

  • 50 gram kristalsuiker 

  • 75 gram zachte ongezouten roomboter 

  • 250 milliliter lauwwarme melk 

De boter moet echt mooi zacht zijn, anders krijg je een klonterig deeg. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix ongeveer 5-7 minuten, totdat het een mooi en soepel deeg is. Tip: als je een mixer hebt met deeghaken werkt dat beter. Als het deeg mooi soepel is, dek je het af met een deksel of een theedoek en laat je het deeg 1 uur tot rust. Het moet ongeveer in volume verdubbelen dan.  

In de tussentijd kun je alvast de vulling van de broodjes maken, hiervoor heb je nodig:  

  • 75 gram zachte ongezouten roomboter 

  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker 

  • 1 eetlepel kaneel  

Dit meng je door elkaar totdat het een soort pasta is. Daarna kun je even een boekje gaan lezen, mediteren, de tuin doen….  

Als het deeg een uur gerezen heeft, haal je het uit de kom en rol je het uit tot een lap van 30 x 40 centimeter (ongeveer). Deze lap smeer je in met de vulling, zodat bijna het hele deeg goed bedekt is.  

Vervolgens rol je het deeg op vanaf de lange zijde, zodat er een mooie rol ontstaat. Gebruik dan een scherp mes en snijd de deegrol in 12 plakken. Verdeel deze stukken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende tussenruimte. Dek de plaat dan af en laat het wederom 45 minuten rusten.  

Smeer de broodjes in met losgeklopt ei en (als je dat in huis hebt) bestrooi ze met parelsuiker. Bak de kaneelbroodjes in ongeveer 12-14 minuten op 220 °C gaar en goudbruin.  

Overzicht