Oedeem- en Lymfetherapie Almelo - De Graven Esch

Oedeem- en Lymfetherapie
 
Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak
 
Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

  • lymfoedeem (nadat lymfeklieren zijn verwijderd door een operatie of als complicatie van bestraling)
  • veneus oedeem (als gevolg van trombose of operatie van de bloedvaten)
  • traumatisch oedeem (na een ongeval)
  • primair lymfoedeem
  • lipoedeem
  • oedeem na oncologische ingrepen
  • secundair oedeem na andere operaties
  • tertiair oedeem na bestralingen of chemo
 
Wat is lymfe en wat houdt het lymfestelsel in?
Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfestelsel ziet er vergelijkbaar uit met het stelsel voor de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedcirculatie is het lymfestelsel alleen een afvoerend systeem. Lymfe bevat ongeveer dezelfde bestanddelen als bloedplasma maar heeft een hogere concentratie eiwitten. Als lichaamsarbeid wordt geleverd, neemt de concentratie eiwitten in het weefsel verder toe.
 
Wat zijn lymfknopen en lymfklieren?
Op het kruispunt van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. De lymfeknopen liggen dichtbij organen en worden ook wel klieren genoemd. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bacteriën, kankercellen, celresten, etc.). Deze lichaamsvreemde stoffen komen in de bloedbaan terecht doordat het lymfestelsel en de bloedbaan met elkaar in contact staan. Via de bloedbaan worden de lichaamsvreemde stoffen uitgescheiden door het lichaam. In de lymfeklieren worden witte bloedcellen gemaakt die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam.
 
Werkwijze
De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:
 
- Compressietherapie
Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten. Ook kan er gebruik gemaakt worden van compressietherapie met behulp van de lymfapress.
 
- Oefentherapie
Een belangrijk component van de afvoer is de "spierpomp". Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan.
 
- Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.
 
- Lymftaping
In bepaalde situaties kan van deze nieuwe behandeltechniek gebruik gemaakt worden.
 

Samenwerking Fysiotherapiepraktijk De Graven Esch met Oncologie Oedeem Fysiotherapie Almelo (OOF-A)

Om onze patiënten de gespecialiseerde zorg te kunnen bieden bij kanker en oedeem zijn we de
samenwerking aangegaan met Patricia Jassies, Master oncologie fysiotherapeut en oedeem fysiotherapeut, praktijkhoudster van de eerste gespecialiseerde praktijk voor Oncologiepatiënten en Oedeempatiënten in de stad Almelo (OOF-A) én in de omgeving.
Wat heeft OOF-A te bieden?
De praktijk OOF-A bied zorg in een persoonlijke sfeer waarbij scholing op het hoogste niveau aanwezig is op de gebieden oncologie en oedeem. In deze praktijk staat de patiënt centraal en samen wordt gekeken naar de beste behandeling en begeleiding van de klacht daar waar nodig multidisciplinair.
Patricia Jassies
Patricia Jassies is sinds 2004  gespecialiseerd in Oedeemfysiotherapie. En in 2009 heeft zij de opleiding Oncologie Fysiotherapie afgerond.
Sinds 2012 is Patricia Jassies lid van het Palliatieve Netwerk Noord West Twente en sinds 2014 voorzitter van het netwerk oncologiefysiotherapie oost Nederland.
In 2015 heeft zij haar Master in Oncologie Fysiotherapie afgerond op het thema fysiotherapie in de palliatief / terminale fase.
“Ik vind dat je als oncologie /oedeem fysiotherapeut een fantastische bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van leven van deze categorie cliënten / patiënten. Hier haal ik veel energie en voldoening uit”.

Oncologiefysiotherapie
De oncologiefysiotherapeut richt zich onder meer op het behandelen van bewegingsproblemen die ontstaan door de kanker zelf of door de medische behandeling van de kanker, operatie, chemotherapie, radiotherapie en aanvullende hormonale therapie. Denk aan klachten zoals bewegingsbeperkingen, klachten door littekenweefsel, pijn, spanningsklachten, ontwijkende houding. De oncologiefysiotherapeut kan in alle fasen, curatief, palliatief en terminaal ingeschakeld worden en kan ook aan huis komen.

Oncologische revalidatie
Oncologische revalidatie is bedoeld voor iedereen die kanker heeft of heeft gehad, voor iedereen die met de chemotherapie bezig is of er inmiddels mee klaar is, last heeft van vermoeidheid, kracht-, conditieverlies, geen vertrouwen in het lichaam en voor re-integratie van werk. 

Oedeemfysiotherapie
Oedeem, ophoping van lymfevocht, wordt veroorzaakt door een verstoring van de lymfeafvoer, die kan ontstaan door een operatie, een lymfkliertoilet of door een andere beschadiging van het lymfestelsel.
Er zijn verschillende soorten oedeem. De meest voorkomende soorten zijn ‘lymfoedeem’, ‘veneus oedeem’, of ‘primair oedeem’. Daarnaast bestaat er ook nog lipoedeem, een vetstapelingsziekte.
Oedeempatiënten worden met manuele lymfedrainage, compressiezorg, zwachtelen, lymftaping behandeld en in samenwerking met Roessingh revalidatie techniek worden waar nodig Therapeutisch Elastische Kousen (TEK) aangemeten. Bij de oedeemtherapie ligt veel aandacht op zelfmanagement.