Nieuwsbrief

NIEUWSBRIEF 2021


Bekkenfysiotherapie bij urineverlies; een bijdrage van collega Inge
Digitale Nieuwsbrief oktober 2021


Even wat feitjes op een rij:

 • In Nederland heeft ongeveer 5% van de bevolking last van onvrijwillig urineverlies
 • Meer dan de helft van de verzorgingshuisbewoners en 90% van de verpleeghuisbewoners is urine-incontinentie
 • Niet alleen vrouwen (9% van alle vrouwen), maar ook mannen (1,6% van alle mannen) hebben last van urine-incontinentie.

Zoals bovenstaande al zegt, is urine-incontinentie een uitgebreid probleem, voor zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Waarom wordt er dan zo weinig over gepraat? Vaak schamen mensen zich voor dit soort klachten, maar wanneer er juist en op tijd gehandeld wordt kunnen ze voorkomen of genezen worden.
Er zijn verschillende soorten urineverlies, bijvoorbeeld de inspanningsincontinentie en de aandrangincontinentie. Bij inspanningsincontinentie verlies je urine bij bijvoorbeeld hoesten, lachen of springen. Bij aandrangincontinentie is er een onhoudbare drang om te gaan plassen, soms haal je het toilet dan niet en is er verlies.
Urineverlies kan ontstaan door een bekkenbodemprobleem. De bekkenbodem is spier die, zoals de naam aan zegt, onderin het bekken ligt. De bekkenbodem zorgt ervoor dat wij continent zijn, dat de organen binnen blijven en dat wij pijnvrij kunnen vrijen.
Een bekkenfysiotherapeut kijkt naar de functie van de bekkenbodem, soms uitwendig, soms inwendig. Wanneer er een bekkenbodemprobleem is kan dit getraind worden of door middel van adviezen onder controle worden gekregen.
Meer informatie over bekkenfysiotherapie bij urineverlies? Neemt contact op met Inge!


Interessante onderzoeken; een bijdrage van collega Lionne
Digitale Nieuwsbrief september 2021
12 april 2021 in de Gelderlander: Nederland gaat op zoek naar Parkinson-brandhaarden: 'In Frankrijk hebben ze al eerder een directe realtie aangetoond met wijnteelt'

NIJMEGEN - Er komt nog dit jaar in Nederland een ‘landkaartonderzoek’ om nauwkeurig in beeld te brengen waar relatief veel patiënten wonen met de ziekte van Parkinson. Onderzoekers hopen zo verbanden te ontdekken met omgevingsfactoren als landbouwbestrijdingsmiddelen en luchtvervuiling.  
 
Het vermoeden bestaat dat onder meer in regio’s met bloembollenteelt veel meer mensen de ziekte van Parkinson krijgen. Dat zou te verklaren zijn door de grotere blootstelling aan pesticiden. Hetzelfde geldt voor mensen met blootstelling aan trichloorethyleen, dat gebruikt wordt in onder meer stomerijen en voor metaalontvetting.
 
Wijnteelt
,,In Frankrijk hebben ze met postcodes van Parkinson-patiënten al eerder een directe relatie aangetoond met de wijnteelt. Met een vergelijkbaar onderzoek moet voor Nederland duidelijker worden waar boeren en omwonenden zich beter moeten en kunnen beschermen. Ook willen we discussie over mogelijkheden voor een strenger toelatingsbeleid voor bestrijdingsmiddelen”, aldus Parkinson-deskundige Bas Bloem van het ParkinsonNet.
 
Epidemie
Nieuwe inspanningen zijn volgens Bloem nodig, omdat de ziekte van Parkinson als een ware epidemie om zich heen grijpt. ,,De afgelopen twintig jaar is het aantal patiënten verdubbeld, de verwachting is dat dit de komende twintig jaar nog eens gaat gebeuren. Parkinson is een hersenziekte die ernstig ingrijpt op je leven. Willen we niet mijlenver achter de feiten aanlopen, dan moet er nu iets aan gaan doen.
 
Wereldwijd zijn er volgens Bloem minstens 7 miljoen mensen met de ziekte van Parkinson. Dat het aantal gevallen hard stijgt, komt volgens de Radboud-autoriteit maar voor een klein deel door veroudering. ,,Steeds duidelijker wordt dat milieufactoren een veel grotere rol spelen. Kijk naar China. Sinds hier de luchtverontreiniging toenam, is hier het aantal parkinsonpatiënten geëxplodeerd.”
7 miljoen ziektes van Parkinson
De focus moet volgens de landelijke initiatiefnemers meer komen te liggen op maatwerk. Bloem: ,,Er zijn 7 miljoen parkinsonpatiënten, maar ook zeven miljoen ziektes van Parkinson die bij elke patiënt een andere aanpak vragen. Een standaardbehandeling met toediening van een vaste dosis dopamine is achterhaald.  De oorzaken verschillen. Evenals de verschijningsvormen. En ook de manieren waarop patiënten zelf het liefst behandeld willen worden. Daar moeten we beter naar leren kijken.”
 
Bloem hoopt op eerste resultaten binnen vijf á tien jaar. ,,Door giftige stoffen weg te nemen, krijgen we uiteindelijk minder parkinsonpatiënten. Een hoopgevende aanpak is sporttherapie, waardoor de ziekte kan afremmen. Het mooiste zou zijn als we middelen vinden die Parkinson kunnen genezen. Dat is nog een lange weg, maar ik ben hoopvol dat dit met bijvoorbeeld nieuwe behandelingen bij erfelijke varianten relatief snel kan lukken.”
 
Bij mensen met de ziekte van Parkinson is te zien dat de activiteit van de diepe hersendelen verminderd is. Bij gezonde mensen zouden twee gelijkvormige en grotere ‘halve maantjes’ te zien zijn.
 

De Tips om je slaapgezondheid te verbeteren van collega Thirza
Digitale Nieuwsbrief juli 2021


Wil je je slaapgezondheid verbeteren? Lees de onderstaande tips:

 • Probeer schermen (tv/mobiel/ipad) een uur voordat je gaat slapen te vermijden. Of schakel in ieder geval de blauwe modus in.
 • Probeer kort voordat je gaat slapen geen maaltijden meer te eten. Je lijf moet dan 's nachts te hard werken om dit te verteren waardoor het niet kan uitrusten.
 • Zwarte thee, koffie, energiedrankjes, cola en chocolade bevatten cafeïne waardoor je moeilijker kunt inslapen, vermijdt deze in de avond.
 • Bouw je dag goed af, kom langzaam tot rust en schrijf de dingen die in je hoofd zitten op om rustig in te kunnen slapen.
 • Moeite met doorslapen omdat je te druk bent met nadenken? Leg een boekje naast je bed en schrijf de dingen waardoor je wakker wordt op.
 • Kijk 's nachts als je wakker wordt niet op de wekker. Je hersenen worden namelijk actief van licht en het zien van de tijd, je start je hersenen weer op voor de nieuwe dag. Of je krijgt stress doordat je niet meer zo lang kunt slapen. Ga weer lekker liggen en ga door met wat je aan het doen was; slapen.
 • Zorg ervoor dat je kamer zo rustig mogelijk is.
  Donkere gordijnen, goede ventilatie en zo min mogelijk accessoires/decoratie. 
 • Snurkende partner? Koop een paar oordoppen of zorg voor een rustige plek voor jezelf.Volledige bijdrage van collega Erik over Tenniselleboog/Tennisarm
Digitale Nieuwsbrief juni 2021:
Epicondylitis lateralis (tenniselleboog)

 
Incidentie/Prevalentie
Incidentie epicondylitis lateralis bij de huisartsenpraktijk: 5-8/1000 patiënten per jaar, de incidentie is het hoogst in de leeftijd 40-50 jaar (13/1000), mannen = vrouwen. De prevalentie van de epicondylitis lateralis bij de huisartsenpraktijk is: 7/1000 patiënten per jaar. Epicondylitis Lateralis ontstaat meestal aan de dominante arm. (Assendelft, Smidt, Verdaasdonk, Dingjan, & Kolnaar, 2009)
 
Beloop
Het beloop is gunstig, na 6 maanden is 80% vrijwel hersteld en na 9 maanden ruim 90%. Negatieve prognostische factoren zijn: langdurig bestaande klachten, ernstige pijn bij het eerste consult, lokalisatie aan de dominante arm, recidief. Enkele mogelijke negatieve prognostische factoren zijn: bijkomende nekklachten, hoge lichamelijke/psychische belasting. (Assendelft, Smidt, Verdaasdonk, Dingjan, & Kolnaar, 2009). Risicofactoren zijn: Obesitas en roken. (Vaquero-Picado, 2016)
 
Oorzaak
De oorzaak is onduidelijk, er wordt verondersteld dat er micro- en macrolaesies in de gezamenlijke origo van de pols-/vingerextensoren ten grondslag liggen aan de pijnklachten. Deze laesies ontstaan met name door overbelasting ( = Herhaaldelijke te zware belasting voor de polsextensoren.
 
Behandeling
Met name infomeren/adviseren dat de klachten overbelastingsklachten zijn en dat de klachten niet toenemen indien er met pijn bewogen wordt. Afwachten natuurlijke herstelproces is aanbevolen. Absolute rust is niet noodzakelijk, advies in om zware voorwerpen met gebogen elleboog onderhands te dragen.
 

Volledige bijdrage van collega Huub over Grote Trochanter Pijn Syndroom (GTPS)
Digitale Nieuwsbrief mei 2021:


Greater Trochanteric Pain Syndrom/Grote Trochanter Pijn Syndroom (GTPS)
 
Is de naam voor klachten aan de buitenzijde van de heup/bilregio die bij ongeveer 10-35% van de Nederlands bevolking voorkomt.
In het verleden (en nog steeds) wordt het vaak foutief een slijmbeursontsteking van de heup genoemd. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (4:1), waarschijnlijk door de andere anatomie van het bekken.
Wanneer er al rugklachten bestaan, bestaat er ook een 35-45% hogere kans op deze aandoening. Vooral ook de leeftijdsgroep van 30-65 jr. wordt relatief vaak getroffen.
Vaak ontstaan de klachten langzaam zonder een duidelijke aanleiding. Het betreft vaak pijn aan de zijkant van de heup/bilregio die soms uitstraalt tot de knie of eronder, afhankelijk van welke spier/pees er het meest aangedaan is. De klachten worden verergerd bij erop liggen (slapen of overdag erop liggen), lopen, op één been staan, traplopen, zitten en in of uit een auto stappen. Tijdens het lopen kunt u gaan waggelen of manklopen.
Als u het been minder belast zoals tijdens het fietsen zal er een afname van de klachten ontstaan. Doordat u de pijnklachten ervaart kunt u anders gaan lopen waardoor er zwakte van de spieren kan ontstaan, rugklachten verergeren, u anders gaat zitten waardoor klachten als een vicieuze cirkel gaan werken. Daardoor kunnen dagelijkse bezigheden steeds hinderlijker worden.
 
In 70-85% van de klachten gaat het, als er andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten, om een peesontsteking met of zonder peesschade aan de diepe bilspieren, m.n. de m. gluteus medius en m. gluteus minimus.
Een peesirritatie of ontsteking wordt vaak omschreven als tendinopathie. Het is een omschrijving die vaak wordt gebruikt om chronische irritatie van pezen door overbelasting of verkeerd gebruik van spieren en pezen te beschrijven. Het herstelvermogen van een pees wordt bepekt door de matige doorbloeding van de peesuiteinden. Daardoor kan littekenweefsel en/of een peesscheur ontstaan. Tot op zekere hoogte is dit door het zelfhelende vermogen van het lichaam te herstellen. Minder belasten van de desbetreffende spieren is eerste vereiste, daarna voorzichtig opbouwen van de belasting. De fysiotherapeutische benadering is verder: een gedegen onderzoek van zowel de lage rug en de heupen met omhullende kapsel, banden en spieren. Manuele therapie, detoniseren of dry needling van de betreffende spieren.
Raadpleeg een van onze fysiotherapeuten voor advies en behandeling
 
Uit: OCON orthopedische kliniek. Dr. D.F.M. Pakvis, orthopedisch chirurg.Versoepelingen per 26 juni m.b.t. ons corona beleid

Per 26 juni zijn door het kabinet nieuwe versoepelingen aangekondigd. Erg fijn nieuws voor ons als fysiotherapeuten, het dragen van een mondmasker is niet meer verplicht. Dit komt doordat we onze patienten registreren en vooraf een gezondheidscheck doen. 

Vanaf 26 juni geldt:

 • Het dragen van een mondmasker is tijdens de behandeling niet verplicht
 • Het dragen van een mondmasker in de overige ruimtes (zoals wachtkamer) waarbij de 1,5 meter niet gehouden kan worden, nog steeds verplicht
 • Als de 1,5 meter wel gehouden kan worden, is het dragen van een  mondmasker niet verplicht
 • De maximale groepsgrootte van 30 personen (per ruimte), komt te vervallen. Er geldt geen maximum aantal personen meer


Ons bestaande coronabeleid blijft van kracht, te weten het afbellen bij corona gerelateerde klachten (ook bij huisgenoten met koorts- en benauwdheidsklachten), afbellen bij een geconstateerde besmetting bij u of een huisgenoot en afbellen in geval van quarantaine. Daarnaast handhygiëne en het houden van 1,5 meter afstand tot anderen in onze praktijk.
Dit blijven onze belangrijkste wapens tegen het virus.
Samen houden we de zorg veilig

ALGEMENE REGELS M.B.T. HET CORONAVIRUS
Hierbij volgen wij de regels en richtlijnen zoals opgegeven door het RIVM:
Bel uw afspraak (tijdig) af en blijf thuis indien:

1. U tot de kwetsbare groep patiënten behoort zoals gedefinieerd door het RIVM:
* Alle personen ≥70 jaar
* Alle personen >18 jaar met één van onderliggende aandoeningen die een verhoogd risico hebben om geïnfecteerd te raken en/of een grotere kans hebben op ernstiger beloop:

 • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
 • chronische hartaandoeningen;
 • diabetes mellitus;
 • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
 • verminderde weerstand tegen infecties door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaantransplantatie, bij hematologische aandoeningen, bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, of bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
 • met een hivinfectie in overleg met de hiv-behandelaar.
 • Personen ≥18 jaar in één van onderstaande situaties die een verhoogd risico hebben om anderen te infecteren: li>met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen;
 • woonachtig in een verpleeghuis die niet vallen onder bovengenoemde categorieën.

2. U last heeft van 1 of meerdere symptomen

 • (neus)verkoudheid
 • hoesten, kuchen of niezen
 • loopneus
 • keelpijn
 • verhoging (= tot 38 graden) of koorts
 • kortademigheid
 • hoofdpijn
 • branderige ogen
 • moeheid
 • je ziek voelen
 • diarree 
 • blaasontsteking

Wij kunnen u fysiotherapie "op afstand" bieden en zullen u zoveel mogelijk adviseren, begeleiden, trainen en ondersteunen middels online middelen, telefoon of schrift. Bel gerust voor de mogelijkheden.

Heeft u geen klachten en behoort u niet tot de kwetsbare groep, dan kunnen wij een afspraak met u inplannen. Ook hierbij houden we ons aan de richtlijnen zoals opgegeven door het RIVM.

WHATSAPP
Voor zaken, vragen of dingen die niet kunnen wachten tot de volgende dag zijn we ook 's avonds en in het weekend bereikbaar!
Alleen voor de WhatsApp: 06-83666132