Nieuwsbrief

NIEUWSBRIEF 2022

Trainen met de Aquabag/Aquavest; een bijdrage van sportfysio Rutger
Digitale nieuwsbrief januari 2022


Sinds kort zijn er in de praktijk twee “waterzakken”, de Aquabag en het Aquavest. Dit wordt in de fysiotherapie erg veel gebruikt, daar zijn verschillende redenen voor.

Allereerst verbetert het gebruik van de Aquabag de spierkracht door het gewicht ervan.
Zo kan een patiënt squats uitvoeren met een Aquabag in zijn handen en met deze overload zijn bovenbenen en billen trainen. Dit wordt intramusculaire coördinatie genoemd.
Daarnaast zorgt de continue verplaatsing van het water voor een verbetering van de samenwerking tussen verschillende spiergroepen. Bij de squat geldt dat voor de bovenbenen en billen maar ook zeker van de romp. Dit wordt intermusculaire coördinatie genoemd.
Door de continu veranderende positie van de weerstand en inwerkende kracht is geen herhaling van de oefening hetzelfde. Net zoals dat binnen de sport ook geen beweging hetzelfde is.

De sportfysiotherapeut maakt tijdens het opstellen van het behandelplan een analyse van de sport van de patiënt waarin duidelijk wordt aan welke eisen de sporter tijdens trainingen en wedstrijden moet voldoen.
Dit kan bijvoorbeeld het inzetten van kopduels voor een spits zijn, verschillende schijnbewegingen voor een basketballer of het aantal tackles voor een rugbyspeler.
Aan de hand van de sportanalyse en de aard van de klachten worden oefenvormen gegeven die passen bij de fase van weefselherstel en zoveel mogelijk raakvlak hebben met het te bereiken doel.
Hiervoor zijn meestal zowel intramusculaire coördinatie als intermusculaire coördinatie vereist.

Doordat de watermassa continu in beweging is moet de patiënt zijn houding aanpassen om niet uit balans te raken. Mocht de sporter namelijk in een landing na een sprong wat naar rechts leunen wordt die richting versterkt door het stromende water.
Doordat het lichaam zich steeds weet aan te passen aan de veranderende inwerkende krachten worden bewegingen steeds robuuster en efficiënter. Omdat de sporter in zijn revalidatie veel oefenvormen heeft gedaan die herkenbaar zijn vanuit zijn sport is het efficiënte en robuuste beweegpatroon tijdens het sporten ook een beschermingsmechanisme voor recidief geworden.
 
Waarom struikelen kinderen?; een bijdrage van kinderfysio Aniek
Digitale nieusbrief januari 2022


Waarom struikelen kinderen?
Struikelen is iets wat ons als volwassenen ook nog geregeld overkomt. We struikelen over een scheve stoeptegel of verstappen ons bij een afstapje. Bij kinderen kan dit echter veel vaker voorkomen. Kinderen die geregeld struikelen en soms over hun eigen voeten vallen. Wat is hier het probleem?
Het is niet voor niks een spreekwoord: ‘met vallen en opstaan’. Ontwikkelen doe je door fouten te maken, te leren en het een volgende keer anders te doen. Zo word je vanzelf beter in een bepaalde taak en kom je verder in je ontwikkeling. Dit is voor motoriek niet anders. Als je leert lopen dan gaat dat vaak gepaard met veel vallen.
Het vallen kan komen door moeite met balans, moeite met stoppen, moeite met volhouden van de taak (kracht) of plaatsen van je voeten op de onderlaag.
Doordat kinderen geregeld vallen en dit oefenen leren ze zichzelf ook opvangen. Vallen is dus een cruciaal punt van de motorische ontwikkeling. Als je je niet leert opvangen en dus niet weet hoe je je val moet breken, zien we dat kinderen zich serieus kunnen bezeren. Er is natuurlijk een grens in hoeverre je een kind moet behoeden om te vallen, echter is beide nodig om zelfstandig te worden.
Kinderen kunnen op verschillende manieren ‘struikelen’ over hun voeten. Als ze hun voeten niet goed optillen zien we dat kinderen snel struikelen. Ook zien we dat kinderen soms met hun voeten naar binnen lopen. Dit heeft deels met de groei en de anatomie van het ontwikkelde lijf te maken. Soms zien we ook dat er sprake is van problemen rond de heupen of een spierprobleem.
Wanneer kinderen buitensporig veel struikelen, de hele dag door, struikelen om niks, is het verstandig om dit bij het consultatiebureau aan te geven of zelf naar een kinderfysiotherapeut te stappen. Samen kunnen we kijken of het probleem een spier-, motoriek-, of een anatomisch probleem is.
Soms wordt er aanvullend een foto aangevraagd via de huisarts. Dit om te bekijken hoe de botten in elkaar zitten. Dit wordt vaak meer ter uitsluiting van ernstige problemen gedaan. Wanneer hier niks uitkomt blijven spierprobleem of motorisch probleem over. Soms is het niet slechts één van de twee maar is het een combinatie van beide. Gestart kan dan met spierversterkende en/of evenwicht verbeterende oefeningen.

Receptenboek: De pasta-kaas-ovengroenten van Jenneke
Digitale nieuwsbrief januari 2022


Wat een eer, van Annemarie mag ik de spits afbijten (letterlijk en figuurlijk)
Dit recept heb ik voor het eerst gemaakt, nadat een vriendin begon over “macaroni and cheese”.
Regelmatig zag ik haar dit (kant en klaar) eten. Uiteindelijk ben ik opzoek gegaan naar een vers en gezondere variant.
Omdat wij thuis van veel groente houden en enkelen van ons geen vlees eten, is dit vegetarische recept iets dat regelmatig bij ons op tafel verschijnt.
Het klaarmaken is ook erg eenvoudig en lekker ontspannend na een dag werken.
Pasta – kaas – ovengroenten
Ingrediënten (voor ongeveer 4 personen):
*             olijfolie
*             pasta
*             lekker veel (verse) tijm
*             eventueel peper (voor de liefhebber)
1             bos wortelen (deze in de lengte halveren en gelijke stukken snijden)
1             ui (grof gesneden)
1             aubergine (in blokjes)
1             courgette (in blokjes)
1             groene paprika (in stukjes)
1             rode paprika (in stukjes)
1             gele paprika (in stukjes)
*             voor de liefhebber enkele hele tenen knoflook
200g      geraspte belegen kaas
125ml    zure room

Er kan natuurlijk altijd meer groente bij (bv. cherry tomaatjes, bosuitjes, bleekselderij, enz.), dit ligt aan de grote van de bakplaat van de oven en natuurlijk welke groente je zelf graag eet.
Kies een pasta die je zelf lekker vindt en kook deze beetgaar.
Wij eten altijd wat minder pasta en wat meer groenten, dus qua hoeveelheid kun je dit zelf het best afmeten.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C
(in totaal zal alle groenten ongeveer 20 à 30 minuten in de oven garen)
Pak de bakplaat en verdeel een dunne laag olijfolie gelijkmatig.
Begin met het schoonmaken en snijden van de wortels en leg deze op de bakplaat.
Doe de bakplaat met de gesneden wortelen in de voorverwarmde oven.
Vervolgens alle groenten (in volgorde van de ingrediëntenlijst) stuk voor stuk schoonmaken en snijden en elke keer toevoegen aan de vorige laag. (immers wortelen moeten veel langer garen dan bv paprika)
Ondertussen het water opzetten voor de pasta.
Elke keer na het toevoegen van de volgende groente, deze goed omscheppen, zodat het gelijkmatig gaart.
Als de courgette in de oven gaat, dan ook lekker veel tijm (2 à  3 eetlepels) toevoegen en weer omscheppen.
Pasta in de pan doen en beetgaar koken.
Nog even de paprika’s schoonmaken en snijden en als laatste toevoegen.
De pasta afgieten (3 eetlepels kookvocht opvangen). Vermeng de zure room, kaas en kookvocht met de pasta.
Verdeel de pasta over de borden en schep er de ovengroenten over.
Eet smakelijk.

WHATSAPP

Voor zaken, vragen of dingen die niet kunnen wachten tot de volgende dag zijn we ook 's avonds en in het weekend bereikbaar!
Alleen voor de WhatsApp: 06-83666132